Стареенето на косата се изразява в дегенеративни промени на косъма, което

...
Стареенето на косата се изразява в дегенеративни промени на косъма, което
Коментари Харесай

Как слънчевата светлина вреди на косата ни

Стареенето на косата се показва в дегенеративни промени на косъма, което включва прогресивна недъгавост на влакната на косъма от корена до върха. Косата е изложена на непрекъснатото отрицателно въздействие на факторите от околната среда. Сред тях водещо значение имат слънчевата светлина, водата, прахта, механичното търкане, грубото разресване на косата, козметичните процедури за коса като боядисване или непрестанно къдрене. Тези фактори предизвикват външно стареене на косъма в допълнение към естественото му стареене.
Прочетете още
Сред естествените агресори, по-специално слънчевата светлина, ултравиолетовите - UV лъчи имат значима роля в стареенето на косата. При индуцираното от светлина стареене косата става по-бледа на цвят и в повърхностните пластове настъпват промени, които нарушават нейната мекота и искра. Следователно слънчевата светлина трансформира естетичната визия на косата. При излагане на слънчеви лъчи се следи увреждане на протеините и пигментите, изграждащи косъма. Характерна е проявата на намалена издръжливост, значителна сухота, придобиване на грапава текстура, загуба на цвят, понижен искра, нараснала неотстъпчивост и трошливост.

Могат да настъпят химически промени в протеините, липидите и пигментите на косата. Липидното окисляване, разцепването на дисулфидната връзка, разграждането на триптофана и образуването на цистеинова киселина водят до увеличение на порьозността на влакната, което доста намалява здравината на косата. Фотохимичните резултати върху цвета на косата са мощно подвластни от съществуването на меланини.

Пигментите в косъма обезпечават известна фотохимична отбрана на протеините, изключително при по-ниски дължини на вълните. Те всмукват и филтрират падащото излъчване и след това разсейват тази сила като топлота. Въпреки това, в процеса на отбрана на протеините на косата от светлина, пигментите се разграждат или избледняват. UV светлината и кислородът засягат освен меланина, само че и аминокиселините и мастните киселини в косъма и кутикулата.

Признаците на естественото стареене на косата са измененията във образните свойства на косъма, а точно загуба на цвят, искра и мекато. При тези процеси меланиновите пигменти се повреждат и някои от тях изцяло се разграждат. Морфологичните промени се показват в нарасналата трошливост на косъма и увеличената порьозност. Дългосрочното излагане на ултравиолетово излъчване предизвиква доста химическо разграждане на протеините на косата.

Най-очевидният резултат от фотостареенето на косата е изсветляваването на нейния цвят - резултат, който се форсира в допълнение от влагата. Степента на тази фотохимично предизвикана промяна на цвета зависи от естеството и количеството на пигментите в косъма. Черната коса е по-устойчива на нездравословното въздействие на слънчевата светлина спрямо русата коса. Светлокафявата коса, въпреки това, се поврежда в по-значителна степен. Защитното деяние на меланиновите гранули е от основно значение за удобното запазване на черната коса, при която се следят по-незначителни промени в протеиновата конструкция при излагане на слънце.

 

 

Източник: puls.bg

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР